bouwen

Het juiste framework voor jouw applicatie

Geschreven door Erwin Schmidt25 augustus 24

Delen Facebook Twitter Linkedin Whatsapp Email Link

lvsw

Bij het ontwikkelen van een website of webapplicatie is de keuze van de juiste technologie cruciaal. Bijna 80% is gebaseerd op PHP. Daarom vergelijken we twee populaire frameworks, beiden gebaseerd op de programmeertaal PHP: WordPress en Laravel.

Platforms die we bij SowiesoDigital veelvuldig gebruiken, elk met zijn sterke punten en kenmerken afhankelijk van de behoefte of het doel.

WordPress: de kracht van eenvoud

WordPress is absolute koploper op content management gebied. Begonnen als platform voor bloggers, is WordPress vanwege eenvoud in de basis, gebruiksvriendelijkheid, de grote community, uitbreidingsmogelijkheden middels thema’s en beschikbaarheid van tienduizenden plug-ins uitgegroeid tot veruit het populairste CMS, met een marktaandeel van 40%.

De schaalbare modulaire opzet maakt het mogelijk om niet alleen websites maar ook webapplicaties te ontwikkelen voor zowel kleine als grote ondernemingen te ontwikkelen.

WordPress is schaalbaar van opzet en biedt ontwikkelaars de nodige vrijheid en mogelijkheden voor uitbreidingen. Veel content creators zijn gewend om met WordPress te werken en waarderen het gebruiksgemak van Gutenberg of een andere block-editor waarmee pagina’s samengesteld kunnen worden. Voor online marketeers zijn de vele beschikbare plug-ins krachtige hulpmiddelen voor optimalisatie.

Door WordPress als fundament van een webapplicatie in te zetten en gebruik te maken van de beschikbare bouwstenen zoals posttypes, taxonomieën en metavelden, zorg je voor een vliegende start bij de ontwikkeling van een nieuw project. Door de kant-en-klare bouwstenen levert dit vaak een flinke kostenbesparing op.

Het voordeel om een groot universeel systeem als fundament van een project in te zetten is tevens ook het nadeel. Bij een website of online applicatie worden slechts een klein deel van de functionaliteiten gebruikt. De WordPress codebase en plug-ins die door derden ter beschikking zijn gesteld zijn onderhevig aan constante wijzigingen. Dit zorgt ervoor dat ook jouw applicatie regelmatig aangepast wordt met codefixes of nieuwe functionaliteiten. Ook maatwerkcode zal hierop regelmatig bijgewerkt moet worden voor een optimale stabiele en veilige werking van de applicatie.

Naarmate de website of applicatie groter en complexer wordt neemt niet alleen het onderhoud toe, maar heeft dit ook effect op de performance én stabiliteit van de applicatie om alle onderdelen met elkaar te laten samenwerken. Vanwege de populariteit en de vele uitbreidingsmogelijkheden is WordPress een populair doelwit voor kwaadwillenden.

Gelukkig zijn er vele mogelijkheden om snelheid en veiligheid te optimaliseren, bijvoorbeeld door het inzetten van database-, object- en web-caching technieken of gebruik te maken van een headless-structuur waarbij de voorkant van de website of applicatie gescheiden is van het CMS.

Laravel: vakmanschap is meesterschap

Laravel is een PHP-framework dat is ontworpen voor het bouwen van robuuste maatwerk websites en webapplicaties. Het biedt enorm veel flexibiliteit voor ontwikkelaars om vrijwel elke functionaliteit mogelijk te maken en digitale uitdaging aan te gaan.

Het framework is ideaal voor projecten die een complexe functionaliteit waaronder uitgebreide API-integraties, authenticaties, databases koppelingen of uitgebreide workflows vereisen en is met 20% aandeel koploper onder de PHP-frameworks.

In tegenstelling tot WordPress biedt Laravel geen standaard content management systeem. Gelukkig zijn er tal van open-source en premium CMS- en beheerpanelen beschikbaar die geïntegreerd kunnen worden met een Laravel-applicatie, zoals October CMS, Statamic, Nova, Voyager, Filament en Breeze. Elke oplossing heeft zijn eigen voordelen en richt zich op verschillende aspecten, zoals contentbeheer, meertaligheid, bestandsbeheer, toegangsbeheer, SEO, CRM, e-commerce of mogelijkheden voor externe koppelingen.

De community is kleiner dan die van WordPress, wat betekent dat er minder kant-en-klare functionaliteiten beschikbaar zijn. Desondanks kunnen goede SEO-praktijken en een optimale URL-structuur eenvoudig worden geïmplementeerd in een Laravel-gebaseerd project om uitstekende SEO-resultaten te behalen.

Welk PHP platform kies jij voor je volgende project?

Zowel WordPress als Laravel zijn zeer geschikt voor het ontwikkelen van complexe websites of online applicaties. WordPress heeft een kortere time-to-market en lagere opstartkosten, vooral door het gebruik van beschikbare en bewezen plug-ins zoals Gravity Forms voor formulieren en Yoast voor SEO-optimalisatie of Smush voor afbeeldingoptimalisatie. WordPress is gebruiksvriendelijk en populair, maar vereist regelmatige optimalisatie van de code en aandacht voor beveiliging.

Laravel daarentegen is robuust en flexibel, en uitermate geschikt voor bedrijfskritische applicaties waar stabiliteit en schaalbaarheid essentieel zijn.

Aan de slag met
SowiesoDigital?

Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten om te sparren over de mogelijkheden van WordPress vs. Laravel.

start intake
Bedenken
Webdesign Wireframes Functioneel ontwerp User Interface design User Experience design Customer journey Persona's
(Web)development door SowiesoDigital
Website ontwikkeling API ontwikkeling Webapplicaties E-learning Webshop
Beheren
Hosting Website beveiligen Website onderhoud Domeinnaam registreren Website analyse
Bereiken
Conversie Optimalisatie Google adverteren Search Engine Optimization E-mail marketing Data driven marketing Inbound marketing Account based marketing
 
Customer relationship management Contentmarketing Copywriting A/B testing Usability testing Landingspagina optimalisatie Loyaliteitsprogramma